Situació de El Xop

Racó d'herbes


"Racó d'herbes"

El "Racó d'herbes", és un jardí de salut que combina arbres, arbusts i herbes, amb més d'un centenar de varietats que tenen finalitats decoratives, tintòries, medicinals, culinàries,....,entre les que trobem racons que ens conviden a meditar, llegir, pensar, reposar, jugar i gaudir amb tots els sentits d'un espai que ens ajuda a relativitzar els problemes.
Per accedir al jardí des de l’aparcament passem per un caminet de fusta: “El passeig de les olors”. Aquest passeig desprèn impressionants olors a tres nivells:
        A nivell d’herbes amb la tarongina arran de terra.
        A nivell d’arbusts amb els rosers i les olors penetrants que desprenen les roses.
        A nivell d’arbres amb els til.lers. L’aroma dels til·lers és dolça, persisteix a les fulles i a l’escorça, i les ombres són fresques, reconfortants i relaxants.  

La flor del til·ler és la til·la, d’olor intensa i la seva infusió d’efectes sedants; va penetrar com a beguda en tastets literaris, gràcies a Marcel Proust. La primera descripció escrita de la infusió de til·la és del mateix Marcel Proust, després d’haver descrit el moment en què se li activa el record i comença a construir la seva obra memorable “a la recerca del temps perdut” 

Plantes d’hivern
  
Última setmana de febrer

Ara que som a l'última setmana de febrer  i encara els ametllers de casa tot just apunten les flors, al jardí hi comencem a trobar les primeres flors que ens recorda que, en aquest moment, tota la natura ja comença a despertar. 
Sombrerera   Petasites hybridu


Aquesta planta, que prefereix poc sol i zona una mica humida, és una planta curiosa, doncs abans de sortir-li les fulles li surten les flors. Aquestes flors tenen un color rosat.
La utilitat que nosaltres li donem  és  d’ús extern,  la utilitzem  com  a cicatritzant.


Violeta     Violeta odorata

La violeta és la reina del  despertar de l’hivern, la que ens anuncia que la primavera és a la cantonada.  Al nostre jardí té via lliure per créixer  allà  on vulgui  perquè ara mateix és una meravella. Té un color increible i cridaner i una aroma, que ens tempta, de collir-ne una o un ramet  tot recordant-nos  al “un ramito de violetas” de la cantant Cecília.
Són comestibles les fulles i les flors.


Perfum de violetes. També coneixem un perfum  francès  elaborat amb violetes      “je reviens”.  Aquest perfum  el van descobrir els soldats americans,  quan van arribar a França a la Segona  Guerra Mundial i l’enviaven a les seves mares  o  a les seves nòvies amb el missatge-desig  de “tornaré”.

Violetes ensucrades. Una altra possibilitat, aquesta més dolça,  és la d’elaborar violetes ensucrades:

Necessitem:
                Violetes
    Clara d’ou
                Sucre en pols
                Un pinzell fi, una cullereta, tisores i paper de parafina

Com fer-ho:
                Les violetes han de ser  sanes, netes i seques. Se suquen amb clara d’ou, amb l’ajuda d’un pinzellet. 
Es posa el sucre per sobre, fins cobrir les violetes, amb l’ajuda d’una cullereta.
Se’ls talla la tija, amb l’ajuda d’unes tisores, i es deixen assecar durant  24 o 36 hores.
Després, un cop seques, es posen en pots tancats hermèticament  i es poden utilitzar per decorar pastissos o per menjar-les  soles.