Situació de El Xop

divendres, 13 de març del 2015

Jocs de taula i jocs de camp

Si us agrada la natura, us presentem a continuació una sèrie de jocs per passar l’estona .
Hi ha jocs de taula per jugar a casa i jocs de camp per quan sortim d’excursió.  Aquests jocs ens ajuden a conèixer més a fons diferents aspectes d’aquesta natura que ens envolta.
Els jocs de taula són jocs de cartes molt divertits.
Els jocs de camp són jocs de descoberta, que aprofiten les noves tecnologies i t’ajuden a fer de naturalista.


Papilio


És un joc de taula
Un grup de naturalistes socis de l’Adenc ha creat un joc de taula amb la finalitat de divulgar les papallones autòctones del nostre entorn natural. El joc de taula anomenat Papilio permet aprendre sobre papallones, i erugues, en una competició divertida a on guanya qui aconsegueix l’hàbitat més ric de biodiversitat.
En què consisteix?
L’objectiu del joc, diversió a banda, és construir l’hàbitat més ric, i això s’aconsegueix sumant el màxim de punts: completant papallones, atraient-les amb les plantes, procurant que es reprodueixin, o caçant-les (amb penalització final). Això sí, també s’ha de vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa en l’estratègia de cada jugador.
Què hi trobareu?
En total el joc té 66 cartes, 40 de les quals representen papallones, 17 són accions dels jugadors i 9 fan referència a la meteorologia.Les papallones seleccionades representen més o menys la varietat d’espècies diürnes del país (al joc n’hi ha 20 però en realitat n’hi ha moltes més) i la majoria estan agrupades per colors, una aproximació a les diferents famílies que podem trobar al camp.
Autor: Xarxa de Voluntariat Ambiental
Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya.
Els arbres, entre el cel i la terra


És un joc de cartes
És un curiós joc de cartes il·lustrat amb plantes bíbliques. 
En cada carta, a més a més del número i el pal, apareix el nom en anglès i científic de la planta, així com un dibuix de les característiques de l’espècie i una breu cita de la Bíblia.

El joc dels arbres


És un joc de cartes
És un joc de cartes, editat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1998, És un joc didàctic, fácil i divertit, l’objectiu del qual és facilitar als jugadors la identificació de les espècies d’arbres més corrents del país, a través de les seves fulles, flors i fruits.Rapinyaires


És un joc de taula que ajuda a descobrir el nostre patrimoni natural! 


L'associació La Sabina han creat un joc didàctic molt divertit sobre les aus rapinyaires de la Península Ibèrica. Per jugar i aprendre al mateix moment. I per gaudir en família o amb amics de totes les edats.

Per a que nens, pares, amics i tota la gent normal i bona puguin jugar i descobrir coses que no sabien del nostre patrimoni natural. I és que els rapinyaires són especials: són excitants, elegants, sorprenents, i són una manera especial d’atansar-se a l’entorn natural. Entre rapinyaires diürns i nocturns hi ha més de 36 espècies a la Península Ibèrica, i totes ens poden ensenyar alguna cosa, o revelar una història.

Rapinyaires! és un joc de taula que inclou una baralla de cartes, un dau - hi han elements de sort -, i un manual d'instruccions amb informació sobre les aus rapinyaires de la Península Ibèrica. Hi han diferents modalitats de joc, algunes ràpides i senzilles, altres més elaborades, però totes molt divertides a més de ser instructives.

Com aconseguir el joc?
El preu de venta al públic és de 16 € (més costos d'enviament si és el cas). Es pot obtindre el joc contactant amb La Sabina tot utilitzant el formulari de contacte que apareix a la seva pàgina web 
www.lasabina.cat Arbolapp

“ArbolApp”. Una bona aplicació per identificar arbres de la península Ibèrica i les 
Illes Balears.

L’app inclou 118 espècies i la informació de cadascuna d’elles s’acompanya amb fotografies, una breu descripció i un mapa dels llocs més habituals on es troba, basant-se en la investigació científica del Jardí Botànic del CSIC.
400 fotografies, 300 il·lustracions per identificar fàcilment les espècies i un glossari amb més de 80 termes. Les dades, a més, es poden consultar sense connexió a internet, detall més que interessant si som al mig d’un bosc.
“ArbolApp”, gratuïta i tant per a Android com per a iOS.
Quan sortim a fer excursions  en família o en grups d’amics podem anar  identificant els arbres que trobem  mentre estem caminant
 Com se utiliza? Tenim dues opcions, la recerca lliure i recerca guiada. La guiada és més senzilla. 
Aquesta aplicació està basada en la investigació duta a terme pel  Real Jardín Botánico del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), y consiste en una excelente herramienta para reconocer los árboles silvestres de la Península Ibérica y las Islas Baleares.

Guía de árboles 


No és tan completa com l'arbolapp però també serveix per identificar la majoria d'arbres de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears. És una clau de classificació senzilla, a partir de caràcters fàcilment visibles de l'arbre. Quan l'hem identificat, ens remet a  una pàgina web amb informació i imatges d'aquell arbre.Aves de España.


Presentada per SEO/BirdLife, és una joia per als observadors d'ocells. Permet  identificar més de 550 espècies d'ocells, la majoria amb enregistraments dels seus cants. Els noms dels ocells estan en cinc idiomes (castellà, català, gallec, basc i anglès).
És una guia d’aus en pdf, online  de franc,  per a descarregar és relativamente fàcil http://www.dbicheros.com/guia-aves-espana-online-pdf-gratis/#sthash.9kevPBFi.dpufGeocaching 

La  geocerca és una activitat lúdica que es pot jugar tant a la ciutat com a la natura i que consisteix en buscar “tresors” amagats per altres jugadors per mitjà de pistes i utilitzant un aparell GPS.
Aquest joc el practiquen persones de totes les edats, entre ells nens petits, per la qual cosa els jugadors acostumen a anar amb molta cura a l'hora d'escollir els objectes d'intercanvi que deixen dins els recipients. No s'hi poden deixar armes, drogues, alcohol ni menjar. El motiu de no deixar-hi menjar és perquè els animals al tenir més bon olfacte que les persones poden mossegar i fer malbé els contenidors amb la intenció d'extreure'l. A més a més aquest pot passar molt temps a dins fins que algú el trobi i es pot posar en mal estat.
Els elements amagats poden tenir mides i formes molt variades, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per aquest joc. Han de ser recipients impermeables que protegeixin el llibre de visites i els objectes d'intercanvi de les condicions meteorològiques i han d'estar identificats amb el logotip del joc.

                                              Exemples de geocontenidors: Regles del joc
Tot el que cal per començar a jugar és un GPS ja sigui de muntanya o un smartphone amb GPS, uns quants coneixements d'orientació i estar registrat a la web www.geocaching.com o alguna altra plataforma similar com terracaching.com, opencaching.com, etc.
Avui dia existeixen multitud d'aplicacions (Apps) per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc que faciliten molt la feina a l'hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos a la web in situ. La App gratuïta més popular entre els usuaris és c-geo i es pot descarregar directament des del google play. Tot i que n'existeixen més, tant de gratuïtes com de pagament.

Quan un jugador crea un geoamagatall, és a dir, amaga un tresor o catxé, n'ha de publicar les seves coordenades i característiques a la web, acompanyat d'una explicació del lloc on es troba, perquè posteriorment els altres jugadors puguin anar a “caçar el tresor” amb els seus GPS, seguint les pistes i indicacions publicades a la web.
Un cop trobat el catxé, les normes són senzilles:
  1. Si preneu alguna cosa del contenidor, deixeu alguna altra cosa de valor igual o superior.
  2. Anoteu els vostres comentaris al llibre de registre.
  3. Registreu la vostra experiència a la web.
  4. Deixeu el recipient al mateix lloc on l'heu trobat, amb molt de compte de no ser vistos per persones alienes al joc